sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Varis-treeniä ja perushallintaa

Lauantai-aamun aloitimme  tekemällä koirille pienimuotoisen hakuruudun, johon kuului kakasi varsita + heittovaris. yhden variksen vein noin 90m päähän, rinteen päälle ja sopivasti juoksuhaudan toisellepuolelle. Meidän alueen metsissä kulkee mukavasti Suomen sodan aikaisia juoksuhautoja, joita on hyvä sitten hyödyntää koiraa treenatessa.. ;) Ensin teimme hakusetin Sylvillä ja kaksi ensimmäistä varsita tulikin malllikelpoisesti emännän käteen. Kolmas ja kauimmainen varis tuottikin Sylville sitten huomattavasti enemmän vaikeuksia ja rupesi jo hakemaan apuja minulta. Autoinkin sitten kulkemalla sisemmälle ruutuun ja kannustamalla Sylviä hakemaan vaan syvemmältä. Löytyihän se kolmaskin varis sitten lopulta! Sylvi teki töitä innolla ja vauhtia riitti! :)

Allille laitoin vaakut samoihin paikkoihin kuin Sylville ja ensimmäisenä Allikin haki heittovariksen. Otti linnun suuhun ja lähti juoksemaan pois päin!!! Eeeeiii!! Tiputti linnun ja juoksenteli siinä jotain.. Ärähdin kunnolla ja köskin luokse. No, sitten se otti sen saman linnun uudelleen suuhunsa ja toi minulle. Palkkasin. Seuraavaksi Alli suuntasikin suoraan kauimmaiselle vaakulle, ei tuottanut olevan vaikeuksia löytää se ja toi suoraan miulle. Pillitin, kun huomasin, että Allilla on lintu suussa. Jesh! Kehuin kuplille kun Alli toi lintua, pätevästi löydetty! :) Ja palkka. Viimeinen varis löytyi myöskin suhteellisen hyvin ja palautus hyvä. Loppupalkka. Alli toi kyllä miun luo variksen aika suoraan, eikä meinannut ensimmäistä lukuunottamatta lähteä muualle juoksentelemaan. Malttamista täytyy edelleen harjoitella, sillä linnut tippuu suusta, ennen kuin ehdin ottaa lintua käteen. Nyt annoin pakan joka palautuksen jälkeen, sillä halusin vahvistaa palautusta minulle, mutta jatkossa aion antaa vain loppupalkan.. Katsotaan vaikuttaako mitenkään.

Illalla vielä teimme paikkamakuuta sisällä, siten että mie siinä edessä nami kädessä ja sivulla oloa, niin että Allin täytyy säilyttää kontakti häiriöistä huolimatta. Tämän teimme myös tarkoituksella sisällä. Tevi toimi vinkulelun kanssa häiriönä. Häiriön aste tuntui nyt olevan melko sopiva, sillä alkuun Alli kääntyi katsomaan aina Tevi, mutta muutamien "huomautusten" jälkeen pääsin palkkaamaan Allin myös onnistuneesta kontaktista.. Mut vaikeaa tämä on, varsinkin jos häiriötä on yhtään enemmän. Vaikeaa varsinkin miulle, kun en osaa edelleenkään ajoittaa ärähdyksiä ja "sivu" -käskyjä oikein ja oikealla äänenpainolla.. Sitten pitäisi vielä osata pitää viivettä, mut kun ei onnistu, kun Allin pää pyörii kuin väkkärä. Pitää varmaan hakeutua johonkin vajaavaisille tarkoitettuun tokokouluun.. Onkohan sellaista missään? Kun ei ohjaaja osaa eikä tajua!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti